Díky Standovi Maškovi většina výpravy jela společně autobusem Renault, který zařídil, řídil a střídal se s kolegou Petrem. Cestovalo nás 22, jel s námi i Pavel Krátký reprezentující samojediný Slovensko. Přefrčeli jsme kontinent na sever a v německém Sassnitz jsme se spolu s nekonečným proudem osobáků a nějakým tím vlakem nalodili do trajektu a po 4 hodinové platbě vyjeli ve švédském Trelleborgu. Místem závodů byl Kristianstad, městečko 2 hodiny jízdy od pobřeží. Stany jsme vytýčili podle kót pořadatelů, kde každý prostor byl vysprejovaný a můj měl navíc oblast, kde nebylo záhodno zatloukat kolíky, abych se nevyplavil narušením zavlažovacího potrubí. Architektura stanů vytvářela 4m uličky, kterými by projelo hasičské vozidlo a požární uniformovaná komise ještě požadovala 3m rozestup mezi stany, kde spí lidé, jinak nebude kemp zkolaudován autoritou, která přijde na kontrolu. Takže se se stany popocházelo, rotovalo a část stanů byla prohlášena za psí. V okruhu 15m byly dva hasičáky a šéfka hlídky ve volném čase plnila pytle pískem. Uvidíte-li požár, volejte švédské hasiče, berou to opravdu vážně.

Závody se konaly v městské sportovní aréně, largové běhali pro jistotu na umělce s kvalitním vlasem vysypané kuličkami, small a medium na přírodní trávě. Páteční registrace a veterinární prohlídka byla rychlá, Audíkovi, protože byl trpělivý, slečna projela páteř a nohy chiropraktickými grify a byl prohlášen za absolutně fit. Trénink českého týmu jsem vynechal stejně jako loni, potřebujeme více klidu, takže jsem pomáhal zajistit ostatním hladký průběh a pěkně to klapalo. Večer se konalo oficiální zahájení spojené s průvodem městem, folklórem a projevy.

Sobota, to byly běhy jednotlivců. Stejně jako pátek, bylo na Švédsko neobvykle vedro. Startky měly na každý běh jiné složení, v jumpu jsem šel 271., v agility 299. Měl jsem dvě prohlídky v posledních skupinách a pak za sebou 2 běhy v půlhodinovém rozpětí.  Agility švédského rozhodčího Nilse Lindqvista bylo na zahuštěném prostoru, měl jsem 2 chybky a 3.nejrychlejší čas. Fantastický běh zde měla Tereza Králová s Nice, s nohou na plynu tlačila běh dopředu a s velkou časovou rezervou vyhrála. Do finále se také kvalifikovala krásným během z 6.místa Eliška Panáčová. Následující jumping jihoafrické rozhodčí Sharleen Blicher-Olsen byl s vlásenkou a usilovným vyšíváním na posledních 4 překážkách, když už toho mají všichni dost. Audi ve vlásence ve středu shodil, pomocnice se snažila nasadit laťku zpět, ale byli jsme tam hned zpět, takže zahodila laťku a utíkala z místa doskoku. Audi překážku vyhnul, byl to disk, chyba v 370 týmech, kde 84 zaběhlo čistě stejně znamená nepostoupit. V large postupuje do finále 25 týmů, z tohoto běhu se to povedlo Radovanu Liškovi s Laky. Ve small a medium postupuje 15 týmů. A pak postupují za každou zemi ještě ti nejlepší ze součtu kvalifikačních běhů, což byl v large Honza Smoček s Pipinem.

Večerní finále je tradičně atraktivní, ve small běžela Jana Zemková s Ričim (kvalifikovala se z 10.místa v agility) a Zuzana Svobodová s Eny. Jana zaběhla finále čistě na 13.místě. Vyhrála neuvěřitelná Japonka Maho Yamaguchi. V Japonsku se střídají známí trenéři a tohle je výsledek. Finále medium bylo za účasti Martiny Klimešové s Kiki (kvalifikovala se s 1.místem v jumpingu a 3.místem v agility!!), Petra Hamšíkové s Larou (8.místo v jumpingu, 13.místo v agility), Renaty Mandové s Chelsí a Milana Jiráska s Džejminou. Na dlouhatánském nekonečném parkuru zaběhla Martina na 4.místě, Renata na 16. a Milan na 24.místě, vyhrála Krisztina Kabai a Rio.

Finále large bylo za umělého osvětlení a bylo to velké drama. Parkur nabízel též různá řešení s menším či větším časovými ziskem, ale také příslušným rizikem. Nebyl úplně snadný a na této úrovni ho zaběhla čtvrtina finalistů čistě. Radovan měl mávnutou chybku na houpačce a 26.místo. Nádherný výkon podala Tereza s Nice, bylo to technicky dokonalé a běh by věřím vyhrála. Jak už to v agility bývá, mezi vítězstvím a dis je velmi tenká hranice. První zaběhla Silvia Trkman a Bu.

Neděle je družstevní. Je ohodnocen každý výkon účastníka, nejhorší se nepočítá a body se družstvu sečtou. Moje družstvo bylo Czech large 4 s Martinou Konečnou s Mouvie, Monikou Prokopovou s Belgí a Ditou Frydrychovou s Elfie. Pršelo, psi na umělce nehrabali, ale občas jim to podklouzlo. Monika se nechala rozsadit před Audiho, aby byla Belgí v klidu. Chápu. Audiho na startu nabudila Martina povzbuzující Mouvie , ten od jedničky vypálil a na dynamické trati to natáhl. Měli jsme chyby, byl z toho nejrychlejší běh tratě o sekundu před ostatními, nějak na míle vzdálené od běžných běhů na jistotu ve družstvech.  V jumpingu mi provedl Audi skvělé točení na dálce, bohužel na druhou stranu. Nastalá improvizace byla nazvána čistým během. V kvalifikaci jsme skončili na 24.místě 93 týmů. No ale za námi byla Finland large 3 i 4, takže dobrý. Nejlépe si vedli z našich Czech large 2 (Eva Kočnarová+Brownie, Bára Lerlová+Rohan, Jana Kořínková+Sarča, Eliška Panáčová+Nyx) na 13.místě, na start ve finále to nestačilo.

Do finále postoupilo z 6.místa Czech medium 1 (Tereza Králová+Flame, Milan Jirásek+Džejmí, Martina Klimešová+Kiki a Petra Hamšíková+Lara). Finále se běhá jako štafeta, kdy při doběhu na písknutí vybíhá další z týmu. Naši ve Small/medium skončili šestí, vyhrály Rusky, Elena Kapustina se Světlanou Tumanovou startovali dvě se 4 psy a odvedly neuvěřitelnou práci. Druhé místo Slovinci, třetí Finové. Finále Large bylo bez českých barev, vyhráli Němci před Belgií a Portugalskem/Brazílií.

Velké potíže dělal bílý rozpojovací kruh. Více přípravy musíme věnovat 65cm. Všechny large tratě byly na spiny, outy, rozlišky, německé otočky, rychlá křížení, náběhy, ostrá točení za zónami. Severské agility je hodně technické a přeci byl vidět velký rozdíl proti řadě našich tratiček, a to i třeba z kvalifikace. Tož, díky všem svým českým i zahraničním guru za technické prvky, které mi předali. Na tratě jsme měli dobrá řešení. Jak řekl moderátor, když uváděl na stupně vítězů několikátý finský tým: „if you want to win, employ a Finn“.  Za měsíc bude mít Janita s Audiho dcerkou Fu na svoji závodní premiéru. Držím palce.

Moje fotky jsou zde
Moje videa z finále large jsou zde

Video 1:  Nejrychlejší čas běhu, "Audi, družstva se běhají na jistotu!!"

Video 2:  Infarktový "čistý" běh


Joomla templates by a4joomla